A KATA módosítása óta ötvenezer vállalkozás szűnt meg

Augusztusban és szeptemberben több mint 50 ezer vállalkozás szűnt meg, vagy lépett a megszűnés útjára a KATA módosításának hatására.

2022. október 19., 19:56

Szerző:

Augusztusban és szeptemberben a céginformációs statisztikákra ható legfontosabb általános tényező a KATA szabályozás szigorítása volt. Normál időszakban havonta 3-4 ezer egyéni vállalkozás szokott megszűnni, augusztusban és szeptemberben együttesen viszont 47 ezer egyéni vállalkozás szűntette meg tevékenységét, azaz csak az egyéni vállalkozások körében 40 ezerrel több vállalkozással több szűnt meg – írta az Opten.

A másik erősen érintett vállalkozói kör a betéti társaságok köre, ebben a szegmensben az induló végelszámolások száma igen magas. Augusztusban és szeptemberben együttesen 14400 társas vállalkozás esetében indult végelszámolás, ebből 12900 végelszámolás betéti társaságnál indult.

A lap megjegyzi, hogy nem lehet biztosan mondani, hogy csak az új szabályok vezettek a vállalkozások megszűnéséhez, sok esetben több tényező együttes hatása okozza a megszüntetésre irányuló eljárásokat. Ugyanakkor azt sem lehet egyértelműen kimondani, hogy fennmaradó vállalkozások már gond nélkül tovább fognak működni.

(Kiemelt kép: Résztvevők Nyugati téren a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten 2022. július 13-án. MTI/Balogh Zoltán)

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.