A hatalom bosszút állt Kertész Ákoson

Visszavonták Kertész Ákos díszpolgári címét - Újabb nevet töröltek Budapest díszpolgárainak névsorából. Ezúttal Kertész Ákos írótól vonták vissza a címet. S egyúttal Gergényi Péter egykori budapesti rendőrkapitányt is megfosztották 2006-ban adományozott Budapestért Díjat.

2011. szeptember 21., 14:52

Folytatódik a díszpolgári lista megkurtítása. Ám ezúttal nem történelmi neveket törölnek a könyvből, hanem élő személyt. Kertész Ákos író 2002-ben adományozott díszpolgári címének visszavonását négy fővárosi fideszes kezdeményezte a képviselőcsoport nevében. A javaslatot a Fidesz és a Jobbik szavazataival el is fogadták, az MSZP-sek nemmel szavaztak, az LMP-frakció nem egységesen voksolt: egy tagja nemmel, másik kettő tartózkodott - írta a

Népszabadság.

A fideszesek előterjesztésükben idézik Kertész Ákos Amerikai Népszavában megjelent nyílt levelét, amelyben úgy minősíti a magyart, mint aki azontúl, hogy "dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot", "se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire". A képviselők szerint ez ellentétes a díszpolgári cím adományozásáról szóló rendeletben megjelölt céllal, miszerint ez a megtiszteltetés olyan fővárosi polgároknak adható, akik a város fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítésé érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek.

A kormánypárti többségű közgyűlés szabadon megszavazhatta az előterjesztést, hiszen sem a fentebb említett 1993-ban alkotott fővárosi rendelet, sem annak idén januári módosítása nem foglalkozik a díszpolgári címek visszavonásának rendjével. Így némi indoklással bárkitől, bármikor visszavehetik korábban adományozott díszpolgári címét, illetve kitüntetését.

S ha már bevált ez a gyakorlat, akkor kiterjesztik más elismerésekre is. A a fővárosi képviselők a Budapest Díj és Főváros Közbiztonságáért emlékérem kitüntetettjei közül törölték Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt. A szavazati arány hasonló volt Kertész Ákos ügyéhez képest: a gófideszes és a jobbikos igenekkel szemben álltak az MSZP-s nemek. Az LMP nem szavazott.

A Jobbik indítványa szerint a rendőr vezérőrnagy 2006-os zavargások idején tanúsított magatartása nem a főváros rendjének és közbiztonságának megszilárdítását szolgálta. Bár a kissé zavaros előterjesztésben, amelyben a média szerepétől a sportolók bizonyított csalásai mellett inkább csak utalnak Gergényi felelősségére a rendőri erőszak elszabadulása miatt.

A korábban adományozott kitüntetések és díszpolgári címek visszavonása lassan szokássá válik a fővárosban. Bár márciusban még letűnt korok érdemteneit törölték a budapesti díszpolgárok sorából, így Joszif Visszarionovics Sztálint és még hét főgonoszt. (Jellasics horvát bán, Windischgratz osztrák tábornok és Alexander von Bach osztrák belügyminiszter, Ivan Paszkievicset, az orosz hadsereg főparancsnoka 1849-ben, Felix Schwarzenberg osztrák miniszterelnök, Karl Ludwig Grünne osztrák tábornok és Karl Geringer osztrák császári biztos).

Mint ismeretes a fentieken heves vita bontakozott ki az előterjesztés tárgyalásakor. Tarlós István főpolgármester azt mondta: hazugság, hogy Sztálint már korábban törölték a budapesti díszpolgárok listájáról, a Fővárosi Közgyűlés 2004-ben csak egy "dodonai állásfoglalást" hozott az ügyben, miszerint a volt szovjet diktátort nem tekintik díszpolgárnak, a Fidesz törlésre vonatkozó javaslatát pedig az akkor a várost irányító MSZP-SZDSZ-koalíció leszavazta.

Az MSZP-frakció több képviselője ezzel szemben azt állította, Sztálin sosem volt Budapest díszpolgára. A főpolgármester erre felolvasta a Fővárosi Közgyűlés 1947. november 7-i ülésének jegyzőkönyvét, amely szerint viszont igen. Tarlós István főpolgármester még elmondta, hogy az érintettek a magyar szabadságharc és a demokrácia ellenségei voltak.

Később kiderült, hogy Sztálin soha nem volt díszpolgár. De azért biztos, ami biztos törölték - írta a NOL.

Kertész Ákos bizonyosan az volt.