A kormánymédia kifelejtette a KDNP-s Latorcai Jánost a háborúpárti képviselők listájáról

A kormánymédia már listázta is a „háborúpárti” képviselőket – a KDNP-s Latorczai János valamiért kimaradt.

2023. március 31., 16:56

Szerző:

Az Országgyűlés pénteken elfogadta azt a „békepárti” határozati javaslatot, amelyet az orosz–ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán nyújtottak be a Fidesz és a KDNP képviselői.

A 130 igen és 24 nem szavazat mellett elfogadott határozat szerint az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, és elvárja a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjen fel. A dokumentumban elítélik Oroszország katonai agresszióját, és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemhez.

A kormánysajtó (Magyar Nemzet, Origo) azonnal listázni is kezdte azokat a „háborúpártiként” definiált képviselőket, akik az előterjesztéssel nem értenek egyet. A listáról azonban lemaradt az Országgyűlés KDNP-s alelnöke, szúrta ki a Telex.  

Márpedig a portál szerint Latorcai is nemmel szavazott a kormánypárti előterjesztésre.

A kormánypárti képviselő nem reagált a sajtómegkeresésre, amikor arról próbáltak érdeklődni, hogy miért lett ő is „háborúpárti”.

A szavazás további érdekessége, hogy a Momentum és a Párbeszéd mellett a Mi Hazánk mozgalom sem támogatta az előterjesztést. A DK-s Dávid Ferenc kivételével a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői nem vettek részt a szavazáson.

(Kiemelt kép: Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke beszédet mond a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseinek átadásán az Országházban tartott ünnepségen 2023. március 24-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.