Hogyan támogatják az antioxidánsok a szív- és érrendszeri egészséget?

A tudatos életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű pihenés vagy a stressz kerülése egyaránt elengedhetetlenek általános egészségünk megőrzése szempontjából. Emellett viszont soha nem szabad megfeledkezni a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok és más hasznos tápanyagok folyamatos pótlásáról sem. Egyiket-másikat szervezetünk magától is termelheti, viszont immunrendszerünknek folyamatos szüksége van a támogatásra, hogy kellően erős és ellenálló legyen.

2023. március 1., 09:57

Szerző:

Az antioxidánsoknak számos kedvező élettani hatása ismert, hatékonyan veszik fel a harcot a szabad gyökökkel szemben, védve ezzel a sejteket, megelőzve kóros elváltozásaikat. A daganatos elváltozások mellett a másik vezető halálok, a szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban is nagyon fontos szerep jut nekik – nézzük is, amit a témában tudni érdemes!

Mi az antioxidánsok szerepe szervezetünkben?

A szabad gyökök az anyagcsere, valamint a baktériumok elleni védekezés során létrejövő olyan káros molekulák, amelyek a fehérjéket támadhatják meg a testünkben. A rákos elváltozások kialakulása mellett felelősek lehetnek a koszorúér-elmeszesedés, a szívinfarktus vagy más szervi betegségek kialakulásáért egyaránt, hiszen ezek a molekulák általánosságban is károsítják és öregítik a sejteket

Ezeket az ártalmas hatásokat pedig bizonyos égési, oxidációs folyamatok útján érik el – más módon ugyan, mint a rozsdásodás esetében, azonban az oxigén végeredményben ilyenkor is hasonló, roncsoló hatást ér el az érintett területen. Az antioxidánsok, ahogy erre elnevezésük is utal, ezeket a folyamatokat akadályozzák meg, gyakorlatilag önmaguk feláldozása útján állva a szabad gyökök és a sejtek közé. Szervezetünk is termeli őket, ugyanakkor sosem árt gondoskodni a megfelelő utánpótlásról, akár gyümölcsök és zöldségek, akár táplálékkiegészítők fogyasztása útján. Nézzük is, mely antioxidánsok támogatják leginkább a szív- és érrendszerünk egészséget!

Melyek a legjobb antioxidánsok a szív- és érrendszernek?

A béta-karotinról valamennyien hallottunk már, egyik fő forrását az olyan jellegzetes, sárga színű zöldségek jelentik, mint a sárgarépa vagy a sütőtök. Számos kedvező élettani hatása mellett normalizálja a koleszterinszintet, ennek köszönhetően pedig hatékonyan hozzájárul többek között az infarktus vagy a szívkoszorúér-elzáródás kialakulásának megelőzéséhez.

A vitaminok szintén nagyon fontos szerepet töltenek be keringési rendszerünk egészségében, különösen a C- és az E-vitamint érdemes kiemelni ebből a szempontból. Az aszkorbinsav kiváló antioxidáns, szintén csökkenti a koleszterinszintet és vérzsírt, emellett a magas vérnyomás kezelésében is hasznos támogatást jelent a szervezetnek. Az E-vitamin pedig szabadgyök-semlegesítő hatásának köszönhetően szintén védi a koszorúereket és általánosságban jótékony hatása van a szívre.

A Q10 koenzim nevű vegyülnek kiemelt szerepe van az érfalak védelmében, hiszen megakadályozza a zsírosodások lerakódását, ezzel szintén támogatva a teljes szív- és érrendszerünket. Ha természetes forrásból szeretnénk ezeket bevinni, olyan állati eredetű ételekben találhatjuk, mint a máj, a szív vagy a vörös húsú halak, de az olajos magvak is tartalmazzák ezt az értékes vegyületet. Mivel szervezetünk csak körülbelül 30 éves korunkig képes termelni, ezután érdemes gondoskodni valamilyen formában az utánpótlásáról.

A karotinok, a vitaminok vagy a Q10 koenzim mellett az omega-3 zsírsavak vagy olyan ásványi anyagok, mint a kálium, a magnézium vagy a kalcium, szintén fontosak szívünk és ereink egészsége szempontjából.

Sosem lehetünk elég tudatosak ezen a téren, figyeljünk mindig kiemelten oda a helyes táplálkozásra, hiszen az antioxidánsok számos ízletes, természetes forrásból is elérhetőek, ugyanakkor táplálékkiegészítők formájában is egyszerűen hozzájuthatunk belőlük a szükséges mennyiséghez!

(x)