A Magyar Energiaital Szövetség megvédi a farsangot

Ezt is megéltük.

2023. március 3., 12:54

Szerző:

„A Magyar Energiaital Szövetség meghagyná a farsangot a gyermekeknek” címmel adott ki egy közleményt a MESZ, amellyel egy olyan közlemény-háború kirobbanását láthatjuk, amire sosem számítottunk. Energiaital szövetség kontra fiatal családosok.

Van a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK), amely hamvazószerdán egy közleményben kitalálta, hogy be kellene tiltani nagyböjt idején az iskolai farsangokat. Elmondásuk szerint erre azért lenne szükség, mert a nagyböjti időszakba, „amikor a vallásos keresztény családok tartózkodnak a hasonló mulatságoktól, és még a kevésbé vallásos emberekben is rossz érzést kelt, amikor farsangi mulatsággal szembesülnek a nagyböjti időszakban”.

A FICSAK revolúciós gondolatmenete viszont itt nem állt meg, március elején arról beszéltek, hogy energiaitalokat csak a dohányboltokba kellene árusítani. Erre az volt a magyarázatuk, hogy az energiaital veszélyes a kiskorúakra. Álláspontjuk szerint ugyanis az energiaitalok a koffeintartalmuk miatt mind fizikailag, mind mentálisan kifejezetten károsak a gyermekekre nézve, ráadásul függőséget okoznak, és a magas cukortartalom miatt az elhízás kockázatát is növelik.

Na, erre lépett közbe a MESZ, mint a farsang (és energiaital) megmentője

A MESZ közleményében igen élesen bírálja a FICSAK két közleményét, sőt azt írták, hogy a szervezet „offenzívát indított a farsang és az energiaitalok ellen.” Az energiaitalosok szerint is meg kell védeni a gyermekeket, de ahhoz először tisztázni kéne, hogy mik az igazi veszélyek. Erre felsorolták az alkoholt, a kólákat, cukros italokat, késeket, bicskákat és a telefonokat.

„Biztos, hogy a farsang és az energiaital az, amitől a gyerekeket legjobban kell védeni egy felelősségteljes családszervezetnek?? Mert ha a FICSAK szerint tiltsuk el gyermekeinktől a farsangot és az energiaitalt zárjuk el dohányboltba – akkor viszont hajrá, csak ép csináljuk ezt rendesen – tényleg zárjunk el mindent előlük”

– írták. Közleményükben felidézték, hogy Európában eddig három ország próbálkozott az energiaitalok korlátozásával, de ezek megbuktak. „A farsang betiltásával azonban szintet lépett a FICSAK, mert ekkora badarságra eddig még más országokban sem volt példa.”

Most pedig tűkön ülve várhatjuk a FICSAK reagkcióját, vagy az újabb ötletét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Farsang az Izbégi Általános Iskolában 1985-ben. Fotó: Fortepan / Déri György)